De Zeven Provinciën

De Zeven Provinciën in Oudeschild is de oudste herberg van Texel en werd vernoemd naar het vlaggenschip van admiraal-generaal Michiel Adriaansz. de Ruyter. In 1666 kwam De Ruyter met dit nieuwe schip op de Texelse rede aan, om zich voor te bereiden op de Vierdaagse Zeeslag. Voor de vloot vertrok, vierde de bemanning twee dagen uitbundig feest. De 84 schepen met in totaal 4.600 kanonnen en 22.000 manschappen zorgden voor een machtig tafereel, waarvan onder veel anderen prins Willem van Oranje en Johan de Witt getuige waren.

zeven-provincienschipklein

De Rede van Texel

De Rede van Texel speelde eeuwenlang een rol in de maritieme geschiedenis. Vanaf de vijftiende eeuw werd hij aangedaan door handelsschepen, vissersboten en oorlogsschepen, die moesten wachten op een gunstige wind. De bemanning - en dan met name de officieren - zochten hun vertier aan wal, onder meer in café De Zeven Provinciën. Dat zij het op de terugweg naar het schip niet meer zo nauw namen, blijkt wel uit de vele opgravingen die de laatste jaren zijn gedaan. Zo werden munten, tinnen bootsmansfluitjes, zilveren armbanden, schoengespen en een ring gevonden.

Op de rede en in het dorp Oudeschild was het een drukte van belang. Er werden kleine reparaties aan schepen verricht, ladingen werden gecontroleerd, vaten werden geladen en er werden schapen en andere proviand aan boord gebracht. Familieleden en vrienden van kooplieden kwamen op bezoek en schilders kwamen naar de rede om de vloot van de Republiek vast te leggen. In Kaap Skil, museum voor jutters en zeelui elders in het dorp is een maquette te zien van de Rede van Texel in zijn gloriedagen.

De herberg

zeven-provincienherberg

In 1666 werd De Zeven Provinciën uitgebaat door Jan Turck; sinds 2006 door Esther Fokkens. Was de herberg eerder alleen nog als logement en eetgelegenheid aan Festival Midzomerschans verbonden, vanaf 2013 is op het terras van de herberg een podium ingericht, waar gedurende het festival verschillende groepen (jazz)muziek ten gehore zullen brengen. De Zeven Provinciën ligt aan de dijk, tussen de Schans en Kaap Skil, de twee andere locaties van het festival en is zowel met openbaar als met eigen vervoer goed te bereiken.

Midzomerschans 2014

sponsorgifanimatie

 

 

Speciale voorstelling 
 nog onbekend
 

Zaterdagavondconcert 
21 juni vanaf 19.30 uur

"Carmen" van George Bizet

 

Festivalzondag
22 juni van 10.30 tot 18.00 uur

 

teezer

 

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwsbrief
  1. E-mailadres*
    Vul een geldig e-mailadres in
  2. Uw voornaam*
    Wat is uw voornaam?
  3. Achternaam*
    Wat is uw achternaam?

 Lees hier het meest recente nieuws.

Terugblik

Bekijk foto's van vorige jaren, en lees de recensies van de pers

 

een terugblik op 2013:

 

bekijk ook deze documentaire over het festival: