Kaap Skil

Kaap Skil, Museum voor Jutters en Zeelui in Oudeschild is een ontdekkingsreis.

 maritiem -_uitje

De bezoeker hoort er verhalen van jutters over barre tochten door weer en wind, schepen op het strand en briefjes in flessen. Maar ook is er een indrukwekkende afdeling met schatten die werden opgedoken uit de wrakken die op de bodem van de Waddenzee rusten. Er is aandacht voor het verleden van de visserij en in een straatje met nagebouwde huisjes kan de bezoeker zien hoe het er lang geleden in Oudeschild aan toe ging.

netten-boeten

Het museum biedt bovendien onderdak aan een metersgrote maquette van de Rede van Texel, waarop te zien is hoe die in het verleden plaats bood aan vele tientallen grote en kleinere schepen. Op de maquette is het dorp Oudeschild te zien en ook fort de Schans, zoals dat er in zijn hoogtijdagen moet hebben uitgezien. Met beeldschermen, verrekijkers en geluidseffecten wordt een levendig beeld geschetst van dit roemrucht verleden.

img 5513

Het nieuwe hoofdgebouw van Kaap Skil verdiende in 2012 de Houtarchitectuurprijs voor de opvallende gevel, gemaakt van overlangs gezaagde dampalen uit het Noordzeekanaal. Het hout geeft de gevel een opvallend natuurlijk uiterlijk, terwijl de vorm doet denken aan de daken van het dorp waar het gebouw deel van uitmaakt. Het interieur van het gebouw won een internationale ontwerpprijs en een prijs voor de mooiste lichtinval. In dit hoofdgebouw is tijdens Festival Midzomerschans een podium ingericht. Een tweede podium bevindt zich in het reddingboothuisje op het terrein van het museum, terwijl het zaterdagavondconcert wordt opgevoerd op het plein onder molen De Traanroeier, die zich ook op het terrein bevindt.

architectimage largethumbnail

Dankzij de samenwerking tussen Festival Midzomerschans en Kaap Skil, kunnen bezoekers van het festival voor een gereduceerde prijs ook het museum bezoeken en andersom zijn bij de kassa van het museum ook toegangskaartjes voor het festival te verkrijgen.

Midzomerschans 2014

sponsorgifanimatie

 

 

Speciale voorstelling 
 nog onbekend
 

Zaterdagavondconcert 
21 juni vanaf 19.30 uur

"Carmen" van George Bizet

 

Festivalzondag
22 juni van 10.30 tot 18.00 uur

 

teezer

 

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwsbrief
  1. E-mailadres*
    Vul een geldig e-mailadres in
  2. Uw voornaam*
    Wat is uw voornaam?
  3. Achternaam*
    Wat is uw achternaam?

 Lees hier het meest recente nieuws.

Terugblik

Bekijk foto's van vorige jaren, en lees de recensies van de pers

 

een terugblik op 2013:

 

bekijk ook deze documentaire over het festival: